lørdag 23. oktober 2010

En lærerik lørdag!

I dag har vi deltatt på uoffisielt stevne med klubben i klasse 3 for første gang. Dette ble bestemt for få dager siden, og var en utfordring til meg selv. Storm og jeg er på ingen måte klare for å starte i klasse 3 offisielt, ikke kan vi ruta, neseprøve, apport over hinder. Men tanken min var at dette var fin trening og kjempeålreit å få tilbakemeldinger og tips om hva vi kan gjøre videre. Det var Erik Brenden som dømte. Natt til i dag gikk jeg gjennom programmet i hodet og kom på at vi ikke har trent fellesdekk siden.. husker ikke engang! Men heldigvis har denne læringen festet seg, for Stormen lå der i 4 minutter mens jeg stod utenfor. (4 minutter fellesdekk med skjult fører) Dessverre hørte han meg ikke da jeg sa dekk, så det ble en dobbeltkommando på neddekket, pluss at når vi går tilbake til hundene så spretter han opp på plass før dommeren ber oss gi kommando om det. Sniken. Litt ivrig da. Så det ble trukket kraftig og vi fikk en 7,5. Blæh. Men viktigst er at han lå! I alle 4 minuttene. Flinkisen. Bli er bli.

Fri ved foten begynte helt ræva, men gikk seg bare bedre og bedre til. Kjempeteit. Den har sittet så bra nå for tiden, men nå tuslet han ved siden av meg og var ikke på alerten i det hele tatt i starten. Ukonsentrert rett og slett. Men så kommer han, og da er han så bra! Forflytninger på stedet var knallbra, han er så kvikk når han er med. Vi fikk 8,5 (trekk for den dårlige starten).

Sitt under marsj. Her er vi under innlæring, så jeg bruker en håndbevegelse mens jeg går for å få han til å sette seg. Det gir oss en 8,5. Overrasket meg litt, trodde jeg skulle få mer trekk for den hjelpen jeg gir han. Men han setter seg veldig raskt, og har tro på at denne øvelsen blir fin etterhvert som jeg får vekk hånda og kommandoen sitter.

Så var det alle nullene..

Innkalling med stå og dekk. Dette har vi jobbet mye med med er fortsatt ikke ferdige, og han er helt rå på momentene, men i dag kludret jeg det til for oss. Jeg kaller han inn og bruker håndtegn for å få han til å stå, noe han ikke gjør før han er ved markøren for der dekk skal skje. Vi er ikke ferdige med å betinge, så jeg bruker både håndtegn og kommando for å få den raske stoppen jeg ønsker, men nå glemte jeg å si stå. Men så kalte jeg han inn og fikk han til å dekke, men dette ble jo helt opptil meg. Erik sa til meg at hadde jeg droppet å få han til å stå der, når han tydelig ikke hadde tenkt å gjøre det, og heller da bare fått han til å dekke ved siste markør, så hadde jeg fått godkjent på øvelsen. Kjekt å vite til man skal gå ordentlig klasse 3 etterhvert, hvis uhellet skulle være ute. Jeg trodde at så lenge ståmomentet var ødelagt så var øvelsen en 0, men det er visst sånn at hvis man gjør bare et av momentene kan man få godkjent. Hvis jeg forstod det riktig.

Ruta. Denne har vi trent litt på, men ikke mye. Jeg sendte han ut, og fikk dirigert han noe, men han var ikke helt med meg. Så sa jeg dekk, og da ble han stående i en sånn kengurustilling (mellomting mellom sitt og dekk). Jeg skjønte at det kom til å gå galt, og da jeg gikk mot han og skulle gå fra han kom han løpende til meg før jeg rakk å kalle på han. Ikke vanskelig å se at dette ikke er noe vi er trygge på. Hehe. Positive her er at han lar seg dirigere til ruta, men den delen som går på at han skal ligge der til jeg går mot han, til høyre og så fra han igjen også skal kalle han på plass - det må vi øve masse på.

Apportering over hinder. Her hadde jeg bare et håp om at det at han kan hoppe, og kan apportere, ville få oss gjennom øvelsen. Men med min kastearm ble apporten liggende godt ute til høyre og Storm gjorde det han kan best, løp rett ut og apporterte flott - men altså ikke noe hopp.

Apportering av metallgjenstand. Denne følte jeg meg ganske trygg på. Men det burde man jo ikke gjøre. For jeg kaster metallapporten, han løper ut med knall fart, bøyer seg for å gripe, men så fyker snuta hans til høyre for der apporten ligger.. For der hadde ei rotweilertispe ligget under fellesdekken. Jævla dust. Det var liksom den øvelsen jeg mente vi kunne, så gir han meg fingeren og lukter på tispeflekk i stedet. Jeg løper ut til han sier apport, og vi løper tilbake sammen. Fikk hvertfall tatt han i det, så ikke han slapp unna med å være "ulydig". Selvfølgelig skal han tåle at det lukter tispe på bakken, men han er tydelig ikke så god på å tenke med riktig hode innimellom. Det er ikke greit. Jeg slår hardt ned på snusing på trening, det er helt uaktuelt. Det er derfor mange velger tisper i stedet for hannhunder... Men gud så stilige disse hannhundene er og for en sprut de har når de tenker med riktig hode.

Neseprøve. Denne vurderte jeg å hoppe over, for man hører så mye rart om at man bør gjøre ting helt riktig under innlæring her osv osv. Men vi prøvde oss vi, godt å få trent på rutinen også tenkte jeg. Og det gikk jo så mye bedre enn jeg trodde. Først snudde jeg meg rundt feil vei, slik at han tok en høyrevending med meg i stedet for å bli sittende, men så fikk jeg beskjed om at jeg må snu meg til venstre mot han liksom da. Og det gikk jo fint, da ble han sittende. Så stod jeg med ryggen til mens de la ut neseprøvene, mens Storm satt der og lurte på hva som skjedde nå siden jeg stod så rart i forhold til han. Så snudde jeg meg rundt igjen og fikk beskjed om å sende han ut for å søke, og da brukte jeg to sekunder på å huske hva jeg burde si som kommando da. Huff. Som sagt var dette trening! heh. Det ble "søke pinne". Og det gjorde han jaggu, flinke hunden. Han søkte som en proff og "slo" på riktige pinne, men visste vel ikke helt hva mer han skulle gjøre og kom heller tilbake på plass til meg. Da sendte jeg han ut igjen og han bare tok den første og beste han fant, ivrig på å tilfredsstille meg. Så sier Erik at jeg skal ta imot den feile pinnen og sende han ut igjen, for det var helt tydelig at han visste hvilken pinne som var min, og når jeg da sendte han ut tok han med riktig pinne tilbake. Da var det julaften, så flink Stormis! Jeg hadde ikke trodd han skulle skjønne noe av dette her, men det gjorde han. Hjelper nok litt at han har erfaring med å snuse seg til pinner i skogen, ofte med min lukt. Og i skogen apporterer han ikke pinnene, han bare putter den i munnen og markerer den, litt som han gjorde under denne neseprøven. Neida så, mine neseprøvemarerittanker kan bare forsvinne for her var det mye bra å jobbe videre med.

Kontroll over hundenn på avstand. Dette har vi også jobbet en del med, bare ikke så mye med full avstand enda. Det gikk veldig fint, han har fine momenter, bare en dobbeltkommando på en stå var det å utsette på han. Pluss at han trakk ørlitegranne frem. Det er derfor jeg fortsatt trener nære han, for å hemme han i å trekke frem. Fikk en streng 6,5 på den øvelsen. Veldig fornøyd med han i denne øvelsen, tror ikke han følger godt nok med på den ene ståen, men ellers var det veldig bra.

Storm viser noe ukonsentrasjon og bølling innimellom, eksempelvis ved ruta hvor han ikke legger seg helt ned, han vet hva dekk er. Og det forventes at en hund i klasse 3 ikke bøller sånn, så her viser han at han fortsatt er noe umoden. Veldig greit å få gått gjennom programmet en gang, og det var veldig gøy å få prøvd nye øvelser. Jeg syns det er ordentlig moro at fri ved foten begynner å bli såpass mye bedre enn den var, og det er godt å se at terpingen gir resultater. Så er det bare å fortsette å jobbe med alle øvelsene, jobbe med konsentrasjonen til Storm og generalisere så det funker hver gang. Ga ny motivasjon dette, så glad jeg stilte!

3 kommentarer:

Kjerstil sa...

Hei Stine.

Det var så gøy å lese om "treningen" i klasse 3. Dere er jo virkelig i siget, ikke noen tvil om det:-) Lykke til videre, hadde vært gøy å sett dere "live", håper det lar seg gjøre en gang.

Klem fra Kjerstil

Anonym sa...

Hei!
Moro å lese hvordan det går m dere på LP fronten!! Ville bare tipse deg om at det mest sansynlig kommer nye LP regler 01.01.11 og om du ikke har tenkt å gå kl.3 og få opprykk før jul er det lurt å sjekke disse. Det er litt endringer der bl.a.på innkallingen. Forslaget ligger ute på hjemmesiden til lpnorge.com
Lykke til videre med treningen!
Hilsen Katrine & Julie :-)

Stine sa...

Hei!
Takk for tipset! Har lest de nye reglene nå og tenker at det i grunn blir mye enklere, særlig med tanke på innkalling med kun dekk, og avstandskontroll bare 5 m unna. Nytt blir jo fellessitt da, men det bør jo gå greit. Vi er ikke klare før jul, så vi får pent lære oss de nye reglene og prøve oss til våren.
Lykke til videre med treningen dere også!
Hilsen Stine